– En längtan tillbaka blev ett stort kliv framåt

De hade kunnat göra det enkla och självklara. Kompisarna från Hudiksvall, som spelat handboll ihop och nu var arbetskamrater på Carl Lamm i Stockholm. Och som längtade efter det speciella umgänget i en lagsport. Det kreativa samarbetet på planen. Att röra på sig och ha kul ihop. Snacket i omklädningsrummet. Sammanhållningen.

De hade kunnat starta ett korplag som alla andra. Men de här människorna ville något mer. Något större. Resultatet blev ett handbollslag som på fem år klättrade från division 4 till Allsvenskan, och senare Elitserien. Och som framför allt hittade ett helt nytt sätt att förena idrott och företagande. Elitsatsning och karriär. Vinnarfokus och lekfullhet. Genom att vara väldigt annorlunda mot en traditionell idrottsförening har Ricoh Handboll hittat ett nytt sätt att kombinera idrott på hög nivå med yrkeslivet, och nya sätt att jobba med socialt ansvar och sponsring.

Här berättar vi hur en klubb med ”gamla gubbar” gick från division 4 till Elitserien på sju säsonger.

2007

Magnus Idén och Patrik Holmström, båda arbetskamrater på Carl Lamm och gamla handbollskamrater i Hudiksvallslaget Strand, ser Hammarby möta Skövde i SM-finalen. Det tänder återigen passionen för handbollen, glädjen i lagidrotten. De lanserar idén att starta ett handbollslag, för Carl Lamms VD Måns Sjöstedt. Kan de möjligen få ”låna” företagsnamnet? Måns säger ja, på två villkor: Att laget alltid ska leda sin serie. Och att Måns själv ska få vara med och spela.

2007 – 2008

Föreningen Carl Lamm HF bildas och får starta direkt i division 4 eftersom de tack vare sina kontakter i handbollsvärlden lyckats värva många namnkunniga spelare med erfarenhet från elitnivå. Hans Vestberg, numera vd för Ericsson, är en av Ricoh Handbolls pionjärer. Våren 2008 går laget upp i division 3.

2008 – 2009

Laget ägnar fortfarande träningarna åt innefotboll, inte handboll. Men det går ju bra ändå – säsongen slutar med ett ganska enkelt avancemang till division 2.[/gdlr_tab]

2009 – 2010

Klubben byter namn till Ricoh Handbollsklubb när Ricoh Sverige förvärvar Carl Lamm. På våren tar laget klivet till division 1.

2010 – 2011

Det här är första året då laget inte går upp, utan stannar på en 7:e plats. Ny säsong i division 1 väntar. Ungefär hälften av spelarna jobbar på Ricoh Sverige.

2011 – 2012

Ricoh Handboll går upp i Allsvenskan efter ett rysarkval mot Ystad. Säsongen drog ut på tiden och med kort varsel gör sig RHK redo inför nästa utmaning – Allsvensk handboll. Landslagsmeriterade Ingemar Linnéll knyts till laget och träningsmängden ökar.

2012 – 2013

Första året i Allsvenskan blir klart tuffare och säsongen slutar med en mittenplacering vilket anses godkänt. Ricoh Handboll vill mera och ledningens krav är ju som bekant att ligga i toppen av serien.

2013 – 2014

Man värvar flera namnkunniga spelare som Daniel Båverud och målvakten Thomas Forsberg. Sammanhållningen och glädjen är adelsmärken. Lyckade teamwork-aktiviteter genomförs och Ricoh Handboll kommer väl förberedda inför att ta nästa steg.

Efter en försäsong med uteblivna resultat står laget ändå redo och rivstartar säsongen med 16 raka vinster. RHK fortsätter att ligga i topp tack vare sina främsta styrkor: massor av glädje och rutin. 19:e mars skrivs idrottshistoria när RHK återigen vinner över Ystad och säkrar seriesegern inför fullsatta läktare. Elitserien väntar.

2014 – 2015

Ricoh gör entré i Elitserien och resan framåt fortsätter.